DOCE PARES ESKRIMA

Edzések

Helyszín:

1135 Budapest Béke utca 21-29. III. em. (bejárat a Fáy utca felől)

 

Edzések:

Hétfő:

17:30 - 18:30 Xo Training

18:30 - 20:00 ESKRIMA

20:00 - 21:00 Késharc

Szerda:

17:30 - 18:30 Xo Training 

18:30 - 20:00 ESKRIMA

20:00 - 21:00 Filippino boksz

Legújabb videóink


Botharc - Bot / Solo Olisi

Youtube csatorna

Tekintsd meg a többi videónkat is youtube csatornánkon:

 

 

A Fülöp-szigeteken az eskrima kialakulása óta a bottal kezdik az oktatást, amit a mai modern világunkban is követnek. Nem az ősi tradícióhoz való ragaszkodás, hanem a sajátos oktatási elv az oka a fegyveres kezdésnek. A filipinó mesterek azt vallják, hogy a fegyverhasználatról könnyebben át lehet térni a pusztakezes technikákra, hiszen ugyanazokat a gyakorlatokat kell pusztakézzel végrehajtani, amit eszközzel, csak a távolság változik. A másik ok, hogy mai világunkban a támadó leggyakrabban valamilyen ütő vagy vágó eszközzel támad az áldozatra pl.: kés, vipera baseballütő, pisztoly. E tárgyak ellen nem könnyű pusztakézzel védekezni, még akkor sem, ha az ember ezt gyakorolja edzésen, de - szinte - minden esetben találhatunk a környezetünkben olyan használati tárgyakat, amivel védekezhetünk (táska, övcsat, esernyő, letört ág, toll stb.), úgy használva e tárgyakat, ahogy az edzésen begyakoroljuk a fegyverforgatást.

Harc hottal

A botok rattanból készülnek, mely dzsungelben termő fűfajta. Előnye a fával szemben, hogy nem szálkásan törik, így nem sértheti meg a tanulót gyakorlás közben. A Doce Pares bot hossza 73 cm, szélessége 2 és 3 cm között változhat.

Harc bottal "páncélban"

A Doce Pares-ben három távot alkalmazunk a botforgatásnál: hosszútáv (largo), középtáv (media), belharc (corto). Bottal való belharc csak az eskrimára jellemző, más távol-keleti vagy modern irányzatban nem található meg. Ezenkívül a bottámadások lehetnek kardszerűek hosszabb, íves vágások, vagy botszerűek rövid, villámgyors ütés sorozatok.

bot

A bot technikai repertoárjához tartoznak: vágások, pontozó ütések, döfések, blokkok, hárítások, lezárások, lefegyverzések, földre vitelek, dobások.

bot

A legalapvetőbb egy botos technikai sorozat: az abesedario, amely megtanítja a tizenkét különböző támadás elleni védekezést és ellentámadást. A lábmunka és a távolság elsajátításánál nagy segítségére van a tanulónak a Tres-tres lagro és media gyakorlása. Magasabb szinten kezdődik a belharc corto kurbada és a corto linear oktatása, ahol kartávolságon belül, hol egyenes, hol köríves mozdulatokkal küzdenek a partnerek.

 
 
Megosztom