DOCE PARES ESKRIMA

Edzések

Helyszín:

1135 Budapest Béke utca 21-29. III. em. (bejárat a Fáy utca felől)

 

Edzések:

Hétfő:

17:30 - 18:30 Xo Training

18:30 - 20:00 ESKRIMA

20:00 - 21:00 Késharc

Szerda:

17:30 - 18:30 Xo Training 

18:30 - 20:00 ESKRIMA

20:00 - 21:00 Filippino boksz

Legújabb videóink


Botharc - Doce Pares

Youtube csatorna

Tekintsd meg a többi videónkat is youtube csatornánkon:

 

 

   Fülöp-szigetek legelismertebb és legnépszerűbb fegyveres és pusztakezes harcművészeti ága, melyet 1932. január 11-én Cebu városában alapított 12 nagyrabecsült eskrima mester Eulogio Cañete, Lorenzo Saavedra és Teodoro Saavedra vezetésével. Az alapelveket eredetileg 12-en dolgozták ki, azonban a január 21-i beavatást követően rövidesen a tagok száma 24-re emelkedett. Eulogio Cañete-t és Teodoro Saavedra-t megszavazták a társaság elnökévé és alelnökévé. További tisztségviselők és alapító tagok: Fortunato Peñalosa (titkár), Marcelo Verano, Deogracias Nadela, Strong Tupas, Rodolfo Quijano, Pio Deiparine, Florentino Cañete, Felimon Cañete, Juanito Lauron, Federico Saavedra, Cecilio Dela Victoria, Lorenzo Saavedra, Margarito Revilles és Anastacio Deiparine.

    Doce Pares elnevezés Nagy Károly francia király (i.sz. 768-814) testőrségét alkotó 12 kardvívó mesterre való utalásból alakult ki. Ez a 12 kíváló kardvívó a legenda szerint több száz főnyi ellenséggel küzdött meg egy győztes ütközetben. A spanyol kifejezést: "Doce Pares", ami magyarul Tizenkét Főurat jelent, az eredeti 12 fős alapítótagság tiszteletére nevezték el, majd miután 24 főre gyarapodott a tagság, még inkább találó lett a név (megj. angolul Twelve pairs). Az alapító tagok közül már senki nincs életben, utolsóként Felimon Cañete Nagymester halt meg 1995-ben, 91 éves korában.

Dionisio Cañete Nagymester

     Eulogio Cañete az 1988. júniusában bekövetkezett haláláig birtokolta az elnöki címet. Jelenleg legfiatalabb fia, Dionisio Cañete Nagymester a Doce Pares vezető mestere és a Mesterek Tanácsának elnöke.

 

 

  

Minden alapító mesternek saját, egyedi, specialízálodott technikai repertoárja volt, amit csak a saját tanulóinak oktatott.

Largo Mano - Eulogio Cañete
Espada y Daga - Felimon Cañete és Jesus Cui
Corto Linear - Teodoro Saaverda, Venancio Bacon, Delfin Lopez, Timoteo Maranga
Corto Orihinal és Media Largo - Felimon és Iluminado Cañete
Hirada és Retirada - Vicente Carin és Ponciano Ybañez
Mano-Mano és Baraw - Maximo Cañete és Jesus Cui
Corto Kurbada és Abaniko - Ciriaco és Felimon Cañete

Felimon CañeteVenancio Bacon

 

Timoteo MarangaVincente Carin

    1932. januárjáig féltve őrizték a különböző mesterekhez tartozó technikákat, de a Doce Pares megalakulása lehetővé tette, hogy a tanítványok több mestertől tanulhassanak, így sajátítva el az eltérő irányzatokat. Maga a rendszer: a Doce Pares valójában különféle fülöp-szigeteki harcművészeti stílusok halmaza, ezért fordulhat elő, hogy még ma is vannak mestere, akik a Doce Pares családba tartoznak, de csak egy sajátos részét oktatják az eskrimának

Doce Pares "Multi-Style System"

 Dionisio Cañete előbb édesapjától Eulogio Cañetétől a Doce Pares akkori vezetőmesterétől, majd a stílus alapításában résztvevő mesterektől tanulta a filippinó harcművészetet. Ezáltal Ő nem csak egy szeletét ismerte a rendszernek, hanem az egészet a hasonlóságokkal és különbözőségekkel együtt. 1970-es évek elején Eulogio Cañete stílusvezető mester felhatalmazta fiat Dionyt, hogy készítsen el egy tanmenetet, mely rendszerezve magába foglalja a Doce Parest összetevő stílusokat. A cél: egy olyan oktatási és edzés program kidolgozása volt, amely tartalmazza az eltérő írányzatokat anélkül, hogy bármelyik is vesztene sajátságából, viszont szorosan kapcsolódnak egymás tematikájához. Így született meg a "Multi-Style System".

Doce Pares "Multi-Style System" részei

Single Olisi / Egy bot

  • Largo Mano (hosszú táv)
  • Media Largo (közép táv)
  • Corto (közelharc)

-Corto Linear - tradicionális egyenes vonalú vágások, és kardforgatás jellemzik
-Corto Kurbada - csuklóból történő köríves technikák jellemzik
-Corto Orihinal - mély, széles állások jellemzik

Doble Olisi / Siniwali / Páros bot

Baraw / Késharc

Espada y Daga / Kard és tőr / Bot és kés

Eskrido / Dobások bottal

Tapi-Tapi / Tapadás

  • Mano - Mano / Pusztakezes technikák
  • Sumbag-Patid - ütések, úgások
  • Lubag-Torsi - lezárások és rögzítések
  • Layog-Dumog - földrevitel és földharc

Sayaw / Karanza / Formák

    Ez az összetett stílus erősíti az egész testet, fejleszti a kéz gyorsaságát, az állóképességet, a reflexeket és az azonnali helyzetfelismerést. Nem igényel nagy testi erőt, hajlékonyságot, ezért egy kis szorgalommal bárki elsajátíthatja. Mozdulatai nemcsak elegánsak és szépek, hanem egyszerűen kivitelezhetők, erő nélkül is hatásosak, ezért fordulhat elő, hogy még 80 éves korban is aktívan gyakorolják.

 

Doce Pares "Multi-Style System" részei

 

 
 
 
 
 
Megosztom