DOCE PARES ESKRIMA

Edzések

Helyszín:

1135 Budapest Béke utca 21-29. III. em. (bejárat a Fáy utca felől)

 

Edzések:

Hétfő:

17:30 - 18:30 Xo Training

18:30 - 20:00 ESKRIMA

20:00 - 21:00 Késharc

Szerda:

17:30 - 18:30 Xo Training 

18:30 - 20:00 ESKRIMA

20:00 - 21:00 Filippino boksz

Legújabb videóink


Botharc -  Versenyszabályzat First Hit Fighting

Youtube csatorna

Tekintsd meg a többi videónkat is youtube csatornánkon:

 

 

A versenyző a jelentkezési lap kitöltésével és aláírásával maradéktalanul elfogadja és magára nézve kötelezőnek tekinti a versenyszabályzatba foglaltakat.

Az a versenyző, aki 18. életévét betöltötte a saját felelősségre, ha nem múlt el 18 éves csak szülői engedéllyel, szülői, gondviselői felelősségre indulhat a viadalon.

A versenyszervezők semminemű felelősséget nem vállalnak az esetleges sérülésekért, anyagi károkért.

A versenyző a nevezési díjat az instruktorának, edzőjének fizeti meg, aki a szervezők fele számol el.

A versenyző a nevezésével egy-egy elleni „First Hit Fighting” küzdelembe kvalifikálja magát, és elfogadja a bírók általi sorsolást, hogy kivel kerül küzdelembe.

A Botharc Kupa egyenes kieséses rendszerben kerül megrendezésre. Az egymást követő fordulókban az előző forduló győztesei mérkőznek meg egymással. Az első forduló párosai sorsolással kerülnek kiválasztásra.

A versenyen csak a versenybírók által ellenőrzött felszereléssel lehet részt venni.

A versenyre a verseny szervezői biztosítják a kötelező védőfelszerelést, ill. a küzdelemben résztvevő soft botokat. A soft bot: belül műanyag magú, félpuha párnázattal (polifoam) bevont 73 cm hosszú, kb. 5 cm átmérőjű bot. A kiegészítő felszerelésről a jelentkező Önmaga gondoskodik. Kötelező védőfelszerelés: fejvédő, a botos kézre védőkesztyű. Kiegészítő védőfelszerelés: alkarvédő, fogvédő, térd-, könyökízület védő, herevédő, mellvédő.

 A versenyen csak a versenybírók által ellenőrzött felszereléssel lehet részt venni.

A „First Hit Fighting” versenyszámban az első egyértelmű bottal való találatot pontozzák a bírók. A küzdelem vagy folyamatoshárom percig tart vagy 21 pont elérésénél ér véget. Amennyiben a három perc letelt az a versenyző nyer, akinek magasabb a pontszáma. Döntetlen esetén „hirtelen halál”, azaz az első értékelhető találat dönt. A támadás fajtája csak és kizárólag bottal való ütés lehet, mely irányulhat fejre, testre, lábra. Találatok értékelése: fej: 5 pont, test és láb: 3 pont.

A küzdelmet három bíró pontozza (pontozóbírók), egy bíró vezeti a mérkőzést (vezetőbíró), és egy bíró felel a pontok nyilvántartásáért és megjelenítéséért.

A küzdelem elején szemben állnak a versenyzők, üdvözlik egymást és a vezetőbírót.

A küzdelem elkezdésénél nem érnek össze a botok. A „fight” vezényszóra lehet támadásba lendülni. Minden találatot érő akció után a vezetőbíró az „Állj!” vagy a „Stop!” vezényszavakra megállítja a küzdelmet, és a „Pontozás!” vezényszóra a pontozóbírók egyszerre döntenek a látottakról. A három pontozóbíróból kettő vélemény azonossága esetén jár a pont. A vezetőbíró jelzi az eredményt, a pontok kiírásáért felelős bíró pedig regisztrálja azt.

Értékelhető támadások:

egyértelmű támadás – közvetlenül bevitt ütés;

védésből való visszatámadás – védés, hárítás, elhajlás után bevitt ütés,

amennyiben kiesik, vagy kiütik a versenyző kezéből a botot (lefegyverzés) 7 pont jutalomban részesül a másik versenyző.

Nem értékelhető támadás:

együttes ütés – egyszerre vagy minimális különbséggel bevitt támadások,

a botot fogó alkar támadása nem értékelhető (a felkarja már találat!),

a fej hátsó részének támadása, és a gerinc, here támadása,

döféssel vagy punyoval támadás,

az „éppen súrolt” kategóriájú ütés.

Intés jár, (tiltott technikák, cselekedetek):

döfésért, punyo használatért,

szándékos szabálytalanságért,

kézzel ütésért, fejelésért,

rúgásért, dulakodásért,

káromkodásért, az ellenfél szidalmazásáért,

a bíróval való vitatkozásért, bíró szidalmazásért.

A megintett versenyzőtől 7 pontot levonnak, ha még nincsen pontja – 7 pontról indul. A második intés automatikus leléptetéssel jár.

Intésre csak a vezetőbíró jogosult, ám a pontozóbírók javasolhatják az intést.

A vezetőbíró saját hatáskörében eldöntheti szándékos szabálytalanság vagy szándékos sérülés okozás esetén, hogy intés helyett azonnali leléptetést foganatosít.

A bíróknak kötelességük az egyértelmű pontozás. A bírók véleményüket, értékelésüket a kezükben lévő két különböző színű zászlók segítségével fejezik ki.

A bírói kézjelek:

három pontos (test, láb) találat – a zászló oldalra, vállmagasság vagy az alatt van,

öt pontos (fej) találat – a zászló magas tartásban van,

hét pontos lefegyverzés – annak a versenyzőnek a zászlója, aki kapja a pontot magas tartásban körőz,

nem értékelhető találat, vagy nem látta a bíró pl.: takarásban volt – maga előtt a két zászlót keresztben lengeti,

együttes találat – maga előtt keresztbe teszi a két zászlót (egy X-et formál),

intés javaslata – lefele fordított zászló előre nyújtva.

A versenyző kifogásának csak óváson keresztül adhat hangot. Az óvást a pontjelző bírónál kell bejelenteni, és itt kell az óvási illetéket befizetni, ami 10.000 Ft. A pontjelző bíró jegyzőkönyvet vesz fel az eseményről, amit a bírói testület elbírál, amennyiben helyt adnak a kérelemnek, az illeték visszajár, ellenkező esetben nem.

Speciális szituációk:

 A versenyzőnek törekednie kell a küzdőtér keretein belül maradni. Mivel a küzdelem nem zárt ringben történik, csak a talajon van jelölve a küzdő pás körvonala, ezért a vétlen területelhagyás nincs szankcionálva, de a többszöri menekülésből, hátrálásból adódó kilépéseket először figyelmeztetés, utána intés követi. A terület elhagyás után a vezetőbíró a kezdőpozícióba rendeli vissza a küzdőket.

 A versenyzőnek szigorúan tilos a kifordulás, azaz hátat fordítani a küzdőtársnak, mert e szituáció: sérülés- és balesetveszélyes helyzetet okozhat. Az első kifordulásnál figyelmeztetik a versenyzőt, a másodiknál intés jár érte. Nem számít kifordulásnak, ha pörgő, forgó ütést alkalmaz a versenyző, de ezeknek a technikáknak egy lendülettel, akadás nélkül kell megtörténnie.

 A versenyző indokolt esetben (pl.: laza sisak, sérült bot, sérülés) kérheti a küzdelem pillanatnyi megállítását úgy, ha magasra emeli mind két kezét és botját, ekkor a vezetőbíró megállítja a küzdelmet, de az idő folyamatosan megy tovább.

 Sérülés esetén ápolást kérhet és kap a versenyző melynek idő tartama maximum egy perc, amennyiben nem tudja folytatni a küzdelmet technikai KO-val leléptetik. Ha a sérülés a küzdelmi idő utolsó egy percében történik, és láthatóan elhúzódik, akkor a megszerzett pontok alapján hirdetnek eredményt a bírók. Döntetlen esetén a „hirtelen halál” lép életbe.

 A küzdelem feladásának ceremóniája: szemben állnak a versenyzők egymással, aki feladja a küzdelmet még indítás előtt maga elé helyezi a talajra a botját, magasra emeli a kezét és hátra lép egyet felemelt kézzel.

 Előfordulhat olyan helyzet, hogy a versenyző letérdel, becsúszik, elfekszik, gördül, amennyiben ez nem dulakodásból vagy az ellenfél szándékosságából adódik a vezetőbíró nem állítja meg a küzdelmet csak pont szerzés esetén. Levegőben, fekve is lehet találatot bevinni, ezáltal pontot szerezni!

Megosztom