DOCE PARES ESKRIMA

Edzések

Helyszín:

1135 Budapest Béke utca 21-29. III. em. (bejárat a Fáy utca felől)

 

Edzések:

Hétfő:

17:30 - 18:30 Xo Training

18:30 - 20:00 ESKRIMA

20:00 - 21:00 Késharc

Szerda:

17:30 - 18:30 Xo Training 

18:30 - 20:00 ESKRIMA

20:00 - 21:00 Filippino boksz

Legújabb videóink


Botharc - GyIK

Youtube csatorna

Tekintsd meg a többi videónkat is youtube csatornánkon:

 

 

Mi az eskrima?
Az eskrima (más néven arnis, kali): a tradicionális fülöp-szigeteki harcművészetek egyik ismert összefoglaló neve. Ebben a stílusban nagy hangsúlyt fektetnek a fegyverforgatásra a pusztakezes gyakorlás mellett, olyannyira, hogy a tanuló előbb ismerkedik a botharccal, mint a pusztakezes technikákkal.   

Mi a jellegzetes gyakorlóeszköze az eskrimának?
Jellegzetes gyakorló eszköze a rövid bot, amit párban is forgatnak, de emellett a tanulók megtanulják a hosszúbot, marokbot, kés, kard, ostor használatát is.

Milyen összefoglaló nevek léteznek még a fülöp-szigeteki harcművészetekre?
Eskrima, arnis, kali, estokada, estoque, didya, kaliradman, kabaroan, siniwalli, fraile.

Mi a Doce Pares?
A legismertebb és legsokoldalúbb fülöp-szigeteki harcművészet. E stílust 1932-ben alapította 12 - későbbiekben 24 - híres filippínó nagymester - Cebu szigetén.

Mi a Doce Pares „Multi Style-System"?
A Doce Pares nagymesterek személyes stílusainak ötvözése egyetlen oktatási rendszerbe. Megalkotója Dionisio Cañete 12 danos Nagymester.

Csak bottal gyakorolnak a Doce Paresben?
A tanulók rövid botforgatással kezdik a Doce Pares gyakorlását, és ezt követi a páros bot, kés, espada y daga (kés és a bot együttes használata), hosszúbot és az egyéb fegyverek technikai repertoárjainak elsajátítása a pusztakezes küzdelemmel és az önvédelemmel párhuzamosan.

Hány évesen lehet elkezdeni?
A gyerekcsoportban az oktatást már 6 - 7 évesen elkezdődik egészen 14 éves korig, utána a felnőtt oktatáshoz lehet csatlakozni. A felnőtt képzés személyi indítatástól függően lehet hobbiszerű, munkához kapcsolódó vagy verseny beállítottságú. A stílus rendszeréből adódóan nem igényel nagy fizikumú erőt (kivétel a versenyzés!), ezért nők és idősek számára is könnyen elsajátítható. Bármikor bekapcsolódhat a tanulni vágyó, hiszen nem kurzusok, hanem egyéni fejlődés alapján lépnek előre a gyakorlók a következő szintekre.

Kik jelentkezhetnek az edzésre?
Kortól, nemtől, edzettségi foktól és egészségi állapottól függetlenül bárki jelentkezhet.

Milyen versenyszámokban mérhető össze a megszerzett tudás?

  • Tradicionális forma
  • Modern forma
  • Csapatforma
  • Első érintéses küzdelem
  • Soft fighting (puha bottal, csak fejvédőben küzdelem)
  • Egy botos full contact (teljes védő felszerelésben)
  • Páros botos full contact (teljes védő felszerelésben)
  • Kés küzdelem (folyamatos)
  • Kés küzdelem (találat alapú)
  • Pusztakezes küzdelem

Meg tudom vele védeni magam az utcán, ha megtámadnak?
A technikák alkalmassá teszik a tanulót, hogy az edzéseken gyakoroltakkal megvédhesse magát, de a körülmények nagyban befolyásolják az utcai támadás kimenetelét pl.: támadók száma, támadás váratlansága, hogy honnan érkezik a fenyegetés, fegyverrel vagy a nélkül rontanak rá, milyen pszichés állapotban van a megtámadott, van-e olyan tárgy a közelében, amivel védekezését megkönnyíti, stb.

Mennyire ajánlott nők számára?
Tapasztalatokból kiderült, hogy a nők az eskrima gyakorlásának elején sokkal jobban elsajátítják a botforgatás alapjait, mint a férfiak. Rossz nyelvek szerint ez a fakanálforgatásból adódik, de a viccet félre téve tény, hogy előbb ráéreznek a bothasználatra. Talán azért, mert a lágyabb mozdulatok közelebb állnak a nőiességhez, ráadásul a bot bottal találkozik, így nem lesznek kék-zöld foltok a hölgyek kezén, testén.

Megosztom